Whispering Elephants

By Jakob Bækgaard from geiger.dk
September 2010


Fra gamle, avantgardistiske elefanter, der stadig holder sig friske, til vilde unge løver. Dansk jazz dækker et rigt plateau af lyde. Denne gang drejer det sig om en ny udgivelse fra Danmarks mest hæderkronede avantgarde-ensemble, to pletskud fra Calibrated og en lovende debut fra en ung, traditionsbevidst bassist.

I over 20 år har Pierre Dørges New Jungle Orchestra været en institution på den danske jazzscene, og ensemblet har tillige fået massiv international bevågenhed. Gennem tiderne har orkestret talt notabiliteter som saxofonisten John Tchicai og trommegeniet Hamid Drake, og trods forskellige udskiftninger har orkestret opretholdt en friskhed og konsistens, der gør, at musikken efter alle disse år stadig føles frisk og relevant.

I en artikel til bladet Kapelmesteren beskriver leder og guitarist Pierre Dørge inspirationen for orkestrets musik på følgende måde: "Den store inspiration lå i Ornette Colemans harmolodiske fantasier og Duke Ellingtons junglemusik fra 20´erne blandet med Sun Ras spacemusik samt alverdens mystiske og etniske musik." Dørges udsagn er en præcis dissekering af bandets særlige univers, der også gør sig gældende på det seneste udspil, Whispering Elephants, hvor titelnummeret i sig selv er en polyfon tour de force med horn, der blæser vildt mod hinanden henover en hektisk junglerytme.

Det verdensmusikalske isæt går igen i den pulserende ode til jazzlegenden, Eric Dolphy, der hyldes i den afrikansk inspirerede "To Mr. Dolphy" med syngende slangetæmmerhorn, varme bongotrommer og prikkende guitarlinier. Et andet højdepunkt er balladen "Malam Lagu" skrevet af pianist Irene Becker, der introducerer med en flydende, lyrisk meditation inden resten af orkestret sætter ind med hviskende horn, raslende perkussion og muted trompet.

Fra hektisk, hårdkogt sammenspil med fuldt hornudtryk og krøllede harmonier til dybtfølte ballader og livsglade stammesange mestrer Pierre Dørges New Jungle Orchestra et varieret, virtuost formsprog, men også en avantgarde, der rækker hånden ud med sit mangfoldige udryk, hvis grundlæggende substans er en livets bankende rytme.