At the Royal Playhouse

By Henrik Palle from Politiken
January 2010


Pierre Dørge & New Jungle Orchestra feat. Josefine Cronholm, Shashank Subramanyam og Dawda Jobarteh
Da Pierre Dørge og New Jungle Orchestra gav koncert i det spritny Skuespilhus i København under Copenhagen Jazz Festival i 2008, var Josefine Cronholm også med på scenen og med til at gøre det til en pragtfuld oplevelse at sidde på tilskuerpladserne.

Hendes sprøde vokal klæder i den grad Pierre Dørges eklektiske arrangementer, der låner fra såvel Ellington som avantgarde og dansk folketone.

Et højdepunkt var en mere end ti minutter lang fantasi over den danske traditional ’Jeg gik mig ud en sommerdag’, hvor æteriske klange mikses med alfevokal og en empatisk fortolkning af det drømmende omkvæd.

Men også den lange flotte ’Mbizo Mbizo’, som er tilegnet afdøde Johnny Dyani, er en swingende lækkerbidsken med både veloplagt legende guitar, spændstigt chora-spil fra Dawada Jobarteh og musikalske lån, der lader en natklubhimmel åbne sig inden i ens hoved.

Swinger som ind i helvede
Det er tit en skuffelse at høre optagelser af koncerter, man selv har været til, fordi det jo aldrig kan være det samme.

Cd’en vil altid mangle stemningen, spændingen, drinksene inden og den reflekterende cykeltur hjem. Men her er disse mangler til at leve med, fordi musikken er så pokkers tæt, og ikke mindst er genhøret med den indiske fløjtemester Shashank Subramanyam, der fejer enhver tvivl om bambusfløjtens berettigelse i en jazzsammenhæng til side.

Han swinger som ind i helvede ganske enkelt. Og derfor er det godt, at koncerten er blevet udgivet, for det dokumenterer, hvor vidunderlig musikalsk osmose kan være. Det betyder ikke så meget, om materialet er skrevet i junglen eller på brasilianske strande.

Hvis bare det swinger, som salig Ellington sagde.