Dørgende godt på dansk

By Arild R. Andersen from oslopuls.no
January 2006


Gitaristen og komponisten Pierre Dørge er en av dansk jazz´ viktigste profiler, og nå feirer jungleorkesteret hans 25 år.

Jungle music-begrepet er knyttet til Duke Ellington og Cotton Club. Da Pierre Dørge startet sitt orkester på tidlig 80-tall, var visjonen hans mettet på forbilder som Ornette Coleman, Charles Mingus, Sun Ra - og nettopp - Duke Ellington.

Sporene etter disse størrelsene skjærer fortsatt gjennom danskens musikk, som også pynter seg med asiatisk folklore, uten at det klamme ordet world dermed trenger seg på. Det er betegnende at den grånende Dørge utgir albumet på plateselskapet ILK, som domineres av unge og nujazz-varme musikere.

Pierre er nemlig ikke ute for å lene seg tilbake! At "Negra Tigra" er innspilt live med to mikrofoner, gir også mening. Det fremtvinger et upolert sound, og det er nettopp på scenen at dette orkesteret briljerer. De gangene jeg har sett dem, har opptredenen hevet seg mot det sublime. Islett av humor er blitt et varemerke. Den kan være underliggende, som i de fem "Negra Tigra"-versjonene, men den tar aldri veien inn i klovneriet.

Jubileumsalbumet fra Pierre Dørge og hans hardtarbeidende safari og karavane musikere beveger seg videre, nær en kjent og kjær rute.

"Negra Tigra" er et overflødighetshorn av kreativitet, stemning og liv, og det er et lykkelig komma i en verdensdanskes vandring videre inn i musikken.